Η Μορφή της Συνεργασίας και οι Απαιτήσεις της

Πολλές φορές μιλάμε για συνεργασία και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι είναι και τι σημαίνει πρακτικά να συνεργάζεσαι με κάποιον. Η συνεργασία λοιπόν εμπεριέχει την έννοια της κοινής προσπάθειας προς ένα στόχο που έχουμε θέσει μαζί. Ο ρόλος και των δύο μας είναι ενεργός και δουλεύουμε ΜΑΖΙ για να πετύχουμε τον στόχο. Όταν ένας από τους δύο δεν συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, τότε δεν μιλάμε πλέον για συνεργασία και συνεπώς γίνεται και αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θα φέρω δύο παραδείγματα, ένα όπου ο θεραπευτής δεν συνεργάζεται και ένα όπου η άρνηση (ή η δυσκολία κάποιες φορές) υπάρχει από την πλευρά του πελάτη:

1) Έρχεται κάποια στιγμή ένας πελάτης στο γραφείο του ψυχολόγου, ας πούμε με πολύ έντονο άγχος. Ο ψυχολόγος έχει μάθει 10 τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους και προσπαθεί ευλαβικά να τις εφαρμόσει όλες. Ο πελάτης, φέρνει κάποιους ενδοιασμούς του στις συνεδρίες, αλλά ο ψυχολόγος δεν ακούει το αίτημά του και επιμένει στα δικά του. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψυχολόγος δεν συνεργάζεται αλλά προσπαθεί να επιβάλλει στον πελάτη τις γνώσεις του και τη «διάγνωσή» του. Το αποτέλεσμα θα είναι να διακοπεί η συνεργασία γιατί δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
2) Έρχεται κάποια άλλη στιγμή στο γραφείο του ψυχολόγου ένας πελάτης ο οποίος αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα και θα ήθελε να το λύσει. Ο ψυχολόγος από την πλευρά του κατανοεί το πρόβλημα και παραθέτει τον τρόπο που θα συνεργαστούν με τον πελάτη. Ο πελάτης συμφωνεί και αρχίζει η συνεργασία. Ο πελάτης ενώ συμφωνεί με τη θεωρία και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος ακούγεται σωστός, αρνείται να βάλει σε εφαρμογή το οτιδήποτε έξω από το γραφείο του ψυχολόγου. Το αποτέλεσμα πάλι δεν θα είναι θετικό γιατί αυτή τη φορά δεν συνεργάζεται ο πελάτης.

Γενικά, το μήνυμα που θέλω να κρατήσετε είναι το εξής: χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να έχουμε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα και ο μοναδικός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσω της συνεργασίας. Αν κάθεται παθητικά ο ψυχολόγος στην πολυθρόνα του και δεν σας παρακινεί ή δεν συμμετέχει, κινδυνεύετε να διαρκέσει η θεραπεία επ’ άπειρον με αμφίβολα αποτελέσματα. Αν από την άλλη κάθεστε εσείς παθητικά και δέχεστε την κατάστασή σας χωρίς να κάνετε το παραμικρό από αυτά που συζητάτε με τον ψυχολόγο σας, επίσης θα διαιωνίζεται το πρόβλημά σας.

Φροντίστε όποτε τον εαυτό σας. Συνεργαστείτε και ζητήστε συνεργασία από την άλλη πλευρά. Μόνο έτσι νιώθετε ότι έχετε ένα σύμμαχο σε όποια μάχη έχετε να δώσετε για να φτάσετε στο επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.