Κατάθλιψη: Διαγνωστικά Κριτήρια

Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσω τα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης με ένα και μοναδικό σκοπό. Να δείξω ποια είναι η επίσημη (και νομικά) κατάθλιψη σύμφωνα με το παγκοσμίως αναγνωρισμένο εγχειρίδιο DSM-IV-TR.

Έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ερωτηματολόγια αμφίβολης προέλευσης που εκτελούν «διαγνώσεις» διαφόρων ψυχοπαθολογιών. Στην πλειοψηφία τους αυτά είναι παραπλανητικά και δεν έχουν καμία διαγνωστική ισχύ. Αν θέλετε επομένως να δείτε τι θεωρείται επισήμως κατάθλιψη, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω:

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, ξεκινάει με ένα μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο. Μιλάμε για μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο αν τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανιστούν σε διάρκεια 2 εβδομάδων και συμβαίνουν τις περισσότερες ημέρες, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα και σηματοδοτούν μία αλλαγή στη λειτουργικότητα του ατόμου. Τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα αυτά πρέπει να είναι η καταθλιπτική διάθεση είτε η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης:

  1. Καταθλιπτική διάθεση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα, που αποκαλύπτεται είτε από υποκειμενική αναφορά (π.χ. αίσθημα θλίψης ή κενού), ή από παρατηρήσεις τρίτων (π.χ. φαίνεται δακρυσμένος). Στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να είναι η ευερέθιστη διάθεση.
  2. Σημαντική ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης για όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα.
  3. Σημαντική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα, ή αύξηση βάρους.
  4. Αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε ημέρα.
  5. Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, σχεδόν κάθε ημέρα (μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τρίτους, δεν αποτελεί μόνο υποκειμενικό αίσθημα νευρικότητας ή νωθρότητας).
  6. Κόπωση ή έλλειψη ενεργητικότητας σχεδόν κάθε ημέρα.
  7. Αίσθημα αναξιότητας ή υπερβολικής ή αδικαιολόγητης ενοχής σχεδόν κάθε ημέρα.
  8. Μείωση της ικανότητας σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα σχεδόν κάθε ημέρα (είτε από υποκειμενική αναφορά, είτε από παρατηρήσεις τρίτων).
  9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου (όχι μόνο φόβος θανάτου), επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή απόπειρα αυτοκτονίας ή συγκεκριμένο σχέδιο εκτέλεσης αυτοκτονίας.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να μην οφείλονται σε πένθος από την απώλεια αγαπημένου προσώπου ή στις φυσιολογικές δράσεις μίας ουσίας (φάρμακα) ή μίας σωματικής αρρώστιας (υποθυρεοειδισμός).

Πρέπει όλα τα παραπάνω συμπτώματα να προκαλούν σημαντική ενόχληση ή έκπτωση της κοινωνικής, επαγγελματικής, ή άλλων σημαντικών περιοχών της λειτουργικότητας του ατόμου.

Αυτή είναι λοιπόν η επίσημη κατάθλιψη. Αν πληροίτε κάποια από τα κριτήρια και όχι τα 5 που είναι απαραίτητα σημαίνει ότι δεν έχετε επίσημα κατάθλιψη. Αν το αφήσετε όμως και δεν πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης, μπορεί να εξελιχθεί. Η πρόληψη στην ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με την πρόληψη της σωματικής. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία οπότε, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε το τοπίο.