Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνετε αυτή τη στιγμή. Προφανώς διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να κάνετε και άλλα πράγματα. Μπορεί να ακούτε μουσική, να στέλνετε…
Διαβάστε περισσότερα...

    Ο πιο απλός τρόπος να εξηγήσω το μοντέλο Ψυχοθεραπείας που εφαρμόζω είναι αναλύοντας τον όρο Γνωσιακή – Συμπεριφορική και να δώσω ένα παράδειγμα που να διαφαίνεται το σκεπτικό λειτουργίας…
Διαβάστε περισσότερα...

Για πολλά χρόνια είχα στο μυαλό μου μία εικόνα του θεραπευτή πολύ ψυχρή. Οι σκέψεις που έκανα ήταν ότι ο θεραπευτής ήταν «βράχος», δεν καταβαλλόταν από κανένα συναίσθημα και ήταν…
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δαρβίνος, στο βιβλίο του «Η Έκφραση των Συναισθημάτων στον Άνθρωπο και στα Ζώα» περιγράφει την έκφραση της ντροπής, σε διάφορους πληθυσμούς ανά τον κόσμο, ως εξής: κοκκίνισμα, χαμήλωμα του…
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσω τα επίσημα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης με ένα και μοναδικό σκοπό. Να δείξω ποια είναι η επίσημη (και νομικά) κατάθλιψη σύμφωνα με το παγκοσμίως…
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι ένα παιδί που έρχεται σε ένα ζευγάρι; Είναι το αποτέλεσμα μίας Συνειδητής επιλογής δύο ανθρώπων που αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία οικογένεια. Το «Σ» στο συνειδητή είναι επίτηδες κεφαλαίο…
Διαβάστε περισσότερα...

Πολλές φορές μιλάμε για συνεργασία και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι είναι και τι σημαίνει πρακτικά να συνεργάζεσαι με κάποιον. Η συνεργασία λοιπόν εμπεριέχει την έννοια της κοινής προσπάθειας…
Διαβάστε περισσότερα...

Όσο και να μου επιβάλλεται να είμαι τεχνικός για να δικαιολογήσω τα χρόνια σπουδών μου, στην πρακτική εφαρμογή της, η ψυχολογία πρέπει να είναι προσβάσιμη στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.…
Διαβάστε περισσότερα...

Ζούμε σε μία εποχή ανασφάλειας όπου νιώθουμε ότι οι επαγγελματικές μας επιλογές θα καθορίσουν την μελλοντική μας καταξίωση και ευτυχία. Η επιτυχία στις εξετάσεις, η επιλογή σχολής, η ικανότητά μας…
Διαβάστε περισσότερα...

Ας ξεκινήσουμε από το κυριότερο όλων διότι μπορεί να υπάρχει μία παραπληροφόρηση στο συγκεκριμένο κομμάτι: Ο ψυχολόγος δεν έχει νομικό δικαίωμα συνταγογράφησης. Αν και διάφοροι γιατροί (πχ. παθολόγος) μπορεί να…
Διαβάστε περισσότερα...

Τα όρια του καθενός είναι διαφορετικά και η προσφυγή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας είναι σχετική. Κυρίως όμως όταν παρατηρούμε κάποια αλλαγή στη ψυχολογία μας, εξ’ αιτίας της οποίας δεν…
Διαβάστε περισσότερα...

Βελτιώνουμε την επικοινωνία μας Μαθαίνοντας να διεκδικούμε χωρίς να απαιτούμε, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας με τις λιγότερες δυνατές τριβές. Τα δικαιώματα σας είναι εξίσου σημαντικά όσο…
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στον τρόπο ζωής Μία υγιή ισορροπημένη ζωή βοηθάει να κρατάμε υπό έλεγχο τα συμπτώματα του άγχους. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και…
Διαβάστε περισσότερα...

Το άγχος επιδεινώνεται όταν νιώθουμε αδύναμοι και απομονωμένοι. Όσο περισσότερο ενωμένος είστε με άλλους ανθρώπους τόσο λιγότερο ευάλωτος θα νιώθετε. Αναγνωρίστε μη υγιή μοτίβα στις σχέσεις σας και συζητήστε τους…
Διαβάστε περισσότερα...

Για να αντιμετωπίσουμε το άγχος τη στιγμή που συμβαίνει χρειάζεται να το αποδεχθούμε πλήρως. Να παραμένουμε στο παρόν και να αποδεχόμαστε την κατάσταση μέχρι αυτή να κάνει τον κύκλο της.…
Διαβάστε περισσότερα...

Κατανόηση του Άγχους Μπορεί να νιώθετε ότι τα άγχη προέρχονται από τον έξω κόσμο – από άλλους ανθρώπους, από γεγονότα που σας αγχώνουν ή από δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε. Στην…
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση πανικού ορίζεται ως η απότομη εμφάνιση τεσσάρων η περισσοτέρων συμπτωμάτων (βλέπε πίνακα 1) που φτάνουν στην κορύφωσή τους μέσα σε 10 λεπτά. Έστω μία από αυτές τις κρίσεις…
Διαβάστε περισσότερα...